انواع طرح و نقش فرش (بخش دوم)

انواع طرح و نقش فرش (بخش دوم)
فرش‌ها در هزاران رنگ و طرح بافته می شوند به همین جهت شناختن هر یک از آنها کار چندان راحتی به نظر نمی رسد. شناخت انواع طرح فرش می تواند فواید مختلفی داشته باشد. اینکه شما بدانید فرشی که می خرید دارای چه نوع طرح و نقشی است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا علاوه بر آنکه می توانید تا حدودی با هنر دست ایرانی و همچنین گاها خلاقیت‌های ذهنی بکار گرفته شده در آنها آشنا شوید، قادر خواهید بود که با توجه به نوع دکوراسیون منزلتان در زمینه خرید فرش هوشمندانه تر دست به انتخاب بزنید. به همین جهت در این مقاله تصمیم گرفته ایم که انواع طرح فرش که به هنگام بافت بکه ار برده می شوند را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با انواع طرح فرش

  • طرح ماهی در هم
این مدل از انواع طرح فرش در دسته طرح‌های بومی قرار می گیرد و همانند طرح ترکمن از روی تجربه شخصی بافنده و بدون استفاده از طرح و نقشه خاص بافته می شود. این طرح برخلاف طرح‌های دیگر دستخوش تغییر و تحول در سبک بافت نشده و از زمان‌های دور تا به الان دارای همین شکل و ظاهر می باشد. از نمونه‌های این طرح می توان به ماهی هرات، ریزه ماهی و.... اشاره نمود.
  • طرح گل فرنگ
در این طرح از نقشه گل‌های زیبا و طبیعی استفاده می شود. ویژگی بارز فرش‌هایی که با این طرح بافته می شوند، رنگ‌هایی است که برای آنها بکار برده می شود زیرا اغلب نقش و نگارها دارای رنگ تند و گرم بوده و توجه بیننده را به زیبایی خود جلب می کند. گل فرنگ مستوفی، لچک ترنج و... از نمونه‌های این طرح زیبا و منحصر به فرد می باشند.
  • طرح محرابی
این نمونه از انواع طرح فرش همانطور که از نامش پیدا است، نمایی از یک محراب را در فرش به تصویر می کشد. محرابی که با نقش و نگارهایی فرعی چون گل، ستون و... ترکیب شده است. همچنین لازم به ذکر است که فرش‌هایی با این نوع طرح دارای دو لچک می باشند. محرابی دورنما، گلدانی و... از جمله نمونه‌های طرح محرابی هستند.
  • طرح ایلی

انواع

بیشتر بخوانید: کاربرد گلیم فرش ها و گبه در دنیای مدرن

در میان انواع طرح فرش این نوع طرح بسیار اصیل بوده و به همین جهت از ارزش بالایی برخوردار می باشد چرا که در زمان‌های بسیار دور توسط مردمان بومی خلق شده اند. آن هم بدون آنکه طرح و نقشه ای در اختیار داشته باشند. به عبارتی آنان هر آنچه را در محیط اطراف خود مشاهده می کردند، بر روی فرش و قالی مورد نظرشان به عنوان طرح اعمال می کردند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که نام نمونه‌های مختلف این طرح در گذشته بر اساس نام اشخاصی که سفارش بافت می داده اند و یا با توجه به نام منطقه ای که آن سبک مورد استقبال مردم قرار می گرفته انتخاب می شده است. از جمله نمونه‌های این طرح می توان به افشاری، خاتونی، خمسه و... اشاره نمود.
  • طرح هندسی
برای تشخیص فرش‌هایی با این نوع طرح تنها کافی است که توجهتان را معطوف به اسم آن کرده و به دنبال نشانه‌هایی از نام این طرح در فرش مورد نظر باشید زیرا همانطور که مشخص است، فرش‌هایی با این طرح دارای اشکال هندسی مختلفی هستند که به عنوان نقش و نگار برای فرش‌ها در نظر گرفته شده اند. از جمله نمونه‌های این طرح می توان به هندسی ستاره، خاتم شیرازی، لچک ترنج و... اشاره نمود.
  • طرح اقتباسی
فرش‌هایی که با این طرح بافته می شوند، اصولا شباهت بی اندازه ای به نمونه‌های مشابه موجود در سایر کشورها دارند. منتها نکته ای که در این میان وجود دارد، این است که بافندگان ایرانی در طرح‌های اقتباسی تغییراتی ایجاد کرده و به همین جهت از شباهت بی از حد اینگونه طرح‌ها به نمونه‌های خارجی کاسته اند. از جمله نمونه‌های این نوع طرح می توان به قفقازی و گوبلنی اشاره نمود.
  • طرح گلدانی
شما در فرش‌هایی با اینگونه طرح‌ها شاهد وجود گلدان‌هایی در ابعاد و اندازه‌های مختلفی هستید. در طرح گلدانی هر یک از گلدان‌ها می توانند با آرایش‌های مختلفی در زمینه فرش قرار گیرند. یعنی به عنوان مثال می توانند با آرایش منظم و مرتبی به دنبال یکدیگر چیده شده باشند و یا در اندازه‌های گوناگونی در زمینه فرش پراکنده شده باشند. از جمله نمونه‌های طرح گلدانی می توان به گلدانی لچک ترنج، سراسری، محرابی و... اشاره نمود.
برای ثبت دیدگاه خود لطفا وارد سایت شوید یا ثبت نام کنید