شناخت پارچه نمدی و کاربرد آن (بخش اول)
نمدها در واقع از بافتههای سنتی ایرانی هستند که از پشم تهیه می شوند و برای تهیه آنها از گرههای بافندگی استفاده نمی شود بلکه پشمها در طی فرآیندی به کمک رطوبت، حرارت و فشار در هم فرو می روند و بافتی یکدست پیدا می کنند. تهیه نمدها در استانهای مختلف با کیفیتهای متفاوتی تولید می شود و بسته به میزان فشار آن بافتهای متفاوتی ایجاد می شود. برای بافت نمد به اندازه یک قالی پشم استفاده می شود اما چون روش تهیه آن در مقایسه با قالی سادهتر است و در کمتر از یک روز آماده می شود از نظر هزینه بسیار ارزانتر خواهد بود. نمدها در صنعت نساجی نیز استفاده زیادی دارند و تولید انبوه آن به عنوان پارچه نمدی که با نام فرانسوی فوتر نیز شناخته شده، عرضه می شوند. امروزه تولید این پارچهها به صورت سنتی رایج نیست و الیاف طبیعی جای خود را به نمونههای مصنوعی داده اند.
کاربرد پارچه نمدی
پارچه نمدی در دسته پارچههای پشمی قرار می گیرد که بیشترین کاربرد آن، استفاده برای عروسک سازی است. این پارچه گرمای زیادی دارد و از نظر وزن هم جزء پارچههای سبک است. از ویژگیهای قابل توجه آن می توان به چروک نشدن، جذب خوب رطوبت، دوام زیاد و حالت پذیری بالا اشاره کرد. پارچههای نمدی قابل شست و شو هستند اما بعد از مدتی شکل اولیه خود را از دست می دهند. آنها به خوبی به وسیله اتو حالت می پذیرند فقط باید در هنگام استفاده از اتو، درجه حرارت ملایمی انتخاب شود یا از پارچه ای نخی به عنوان محافظ استفاده شده تا سوختگی در پارچه ایجاد نشود. بیشترین کارایی این پارچهها برای وسایل تزئینی است که به همین دلیل از تنوع رنگی بالایی برخوردارند و با تنوعی حدود 140 رنگ در بازار عرضه می شوند و همین طور پارچههای طرح دار آن نیز در بازار موجود است. پارچههای نمدی را با ضخامت 2 میلی متر برای کارهای ظریفتر مانند ساخت عروسک، لحاف، کوسن و ... به کار می برند چون انعطاف بیشتری دارند اما نمونههای 5 میلی متری آن که چندان انعطاف پذیر نیستند اما مقاومت بیشتری دارند برای ساخت وسایل سختتری مانند زیر لیوانیها، کیفها، پادریها و ... کاربرد دارند.
بیشتر بخوانید: تاثیر نقش انواع پارچه بر زیبایی و کیفیت لباس
دوخت پارچه نمدی را می توانید به صورت دستی و یا با استفاده از چرخ خیاطی انجام دهید. برای برش این پارچهها باید از قیچیهای مخصوصی استفاده کنید چون اگر قیچی شما به اندازه کافی تیز نباشد حتما برشتان کج می شود. این پارچه بعد از برش ریش ریش نمی شوند که همین موضوع اجازه می دهد تا دوخت آنها از رو نیز انجام شود اما در مواردی مانند جامدادیها می توان ابتدا یک تای کوچک ایجاد کرد و سپس دوخت را انجام داد، همین طور برای دوخت آنها انواع نخهای معمولی نیز کاربرد دارند اما اگر می خواهید قسمتی از دوخت را پنهان کنید از نخهای نامرئی استفاده کنید البته برای دوخت نمدهای 5 میلی متری به نخهای ضخیمتری احتیاج دارید.
وسایل مورد نیاز برای کار با انواع پارچه نمدی
شما برای کار با انواع نمد، به وسایلی از جمله سوزن، وسایل برش، الیاف، ابزار اندازه گیری، یونولیت، مداد یا ماژیک و ابزار تخصصی کار با نمد مانند اریب زن و ... احتیاج دارید. هرکدام از این ابزار به طور تخصصی کار با نمد را سادهتر می کنند. قیچی، نخ و سوزن از ابزارهایی هستند که در هنگام دوخت و دوز به شما کمک می کنند البته برای اتصال نمدها به جز استفاده از نخ و سوزن از چسب نیز می توانید استفاده کنید و بعد از اتمام کار می توانید با الیاف ویسکوز یا پشم شیشه آنها را پر کنید.